top of page

Κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη

 

Με τον όρο κιρσοκήλη, χαρακτηρίζουμε την παθολογική διάταση των φλεβών του όρχεως. Πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια (όπως οι κιρσοί στα πόδια) βαλβιδικής αιτιολογίας.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, η κιρσοκήλη παρουσιάζεται στον αριστερό όρχι και αυτό οφείλεται σε ανατομικές διαφορές μεταξύ αριστερής και δεξιάς σπερματικής φλέβας.

 Περίπου 1 στους 11 άνδρες εμφανίζει κάποιου βαθμού κιρσοκήλη.

Τί είναι η κιρσοκήλη;

Τί είναι η κιρσοκήλη;

Αιτία και Παράγοντες κινδύνου

Αίτια και Παράγοντες Κινδύνου της Κιρσοκήλης


Οι κιρσοκήλης είναι μια συχνή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση των φλεβών του όρχι, με αρκετούς παράγοντες κινδύνου:
 

 • Δυσλειτουργία φλεβικών βαλβίδων:

Η κυριότερη αιτία που προκαλεί κιρσοκήλη είναι η δυσλειτουργία των βαλβίδων εντός των φλεβών που συνήθως αποτρέπουν την παλινδρόμηση της αιματικής ροής. Σε ένα υγιές κυκλοφορικό σύστημα, αυτές οι βαλβίδες εξασφαλίζουν ότι το αίμα ρέει προς μια κατεύθυνση, αποτρέποντας την παλίνδρομη ροή. Όταν αυτές οι βαλβίδες ανεπαρκούν, το αίμα μπορεί να λιμνάζει στις φλέβες, οδηγώντας στην διευρυνσή τους και στην ανάπτυξη κιρσοκήλης.

 • Γενετική Προδιάθεση:

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη κιρσοκήλης. Αν περιστατικά κιρσοκήλης αναφέρονται στο οικογενειακό ιστορικό, τότε μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης.

 • Αυξημένη Ροή του Αίματος:

Η κιρσοκήλη μπορεί επίσης να προκύψει όταν υπάρχει αύξηση στη ροή του αίματος προς τους όρχεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:
Αποφρακτική Νόσος: Η αποφρακτική νόσος στις φλέβες οπου εκβάλλει το αίμα από τους όρχεις μπορεί να προκαλέσει τη στάση του αίματος και την αύξηση της πίεσης εντός των φλεβών ενός όρχι.
Προβλήματα των Νεφρών: Μία δυσλειτουργική νεφρική φλέβα, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κιρσοκήλης.

 • Ανατομικές ανωμαλίες:

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανατομικές διαφορές που προδιαθέτουν στην εμφάνιση κιρσοκήληςς. Για παράδειγμα, παραλλαγές στην ανατομία των φλεβών του όρχι, ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα δυσλειτουργίας των βαλβίδων και της ανάπτυξης κιρσοκήλης.

 • Ηλικία και Ανάπτυξη:

Η κιρσοκήλη συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αυτή η περίοδος ταχείας ανάπτυξης και ορμονικών αλλαγών μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη κιρσοκήλης σε ορισμένους ασθενείς.

 • Παράγοντες Κινδύνου:

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσοκήλης ή να επιδεινώσουν μια ήδη υπάρχουσα:
Συχνότητα στον Αριστερό Όρχι: Η κιρσοκήλη εμφανίζεται συχνότερα στον αριστερό όρχι, διότι οι πιέσεις στο αριστερό φλεβικό δίκτυο είναι μεγαλύτερες απ'οτι στο δεξί.
Άσκηση και Ορθοστασία: Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παρατεταμένη ορθοστασία ή άρση μεγάλου βάρους μπορεί να αυξήσουν την πίεση στις φλέβες, πιθανώς συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της κιρσοκήλης ή στην επιδείνωση αυτής.
Έκθεση σε Αυξημένη Θερμοκρασία: Η υπερβολική έκθεση στη θερμότητα, όπως ζεστά μπάνια, σάουνες ή σφιχτά εσώρουχα, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία στην περιοχή του οσχέου, επηρεάζοντας πιθανώς την παραγωγή σπέρματος.

Σημεία και Συμπτώματα


 
Η κιρσοκήλη είναι μια συχνή παθολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από διάταση των φλεβών του όρχι, χωρίς να προκαλεί εμφανή συμπτώματα, ειδικά στα αρχικά στάδια. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με την κιρσοκήλη. Είναι σημαντικό κάποιος γνωρίζει αυτες τις πληροφορίες, καθώς η έγκαιρη διάγνωση θα συμβάλλει καθοριστκά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης. Εδώ είναι τα βασικά σημεία και συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε:

 1. Αίσθημα βάρους ή Πόνος στην Περιοχή Του Οσχέου(όρχεων):

Πολλοί ασθενείς με κιρσοκήλη αναφέρουν ένα αίσθημα βάρους ή δυσφορίας., καθώς και ήπιας ενόχλησης στην περιοχή του πάσχοντα όρχι. Αυτή η δυσφορία μπορεί να ποικίλει σε έντασή τ και μπορεί να είναι πιο έντονη μετά από παρατεταμένη ορθοστασία, σωματική άσκηση ή τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

 1. Εμφανή Διόγκωση & Ψηλαφητή Μάζα:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει εμφανή διόγκωση λόγω της μεγάλης διάτασης του φλεβικού δικτύου. Η διόγκωση αυτή ενδέχεται να συρρικνώνεται μετα απο νυχτερινή κατάκληση, ενώ μπορει να αυξάνεται μετά απο άσκηση ή παρατεταμένη ορθοστασία. Τέλος, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εκληφθεί απ'τον ασθενή ως ψηλαφητή μάζα.

 1. Ατροφία των Όρχεων (Σπάνια):

Σε μεγάλου βαθμού διάταση και σε παραμελημμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα περιπτώσεις, η κιρσοκήλη μπορεί να οδηγήσει στην ατροφία του πάσχοντα όρχι. Πρόκειται για μία σπάνια κατάσταση, που θορυβεί τον ασθενή και το περιβάλλον του. 

 1. Διαταραχές Γονιμότητας:

Η κιρσοκήλη ενδέχεται να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες που προκαλεί στην περιοχή των όρχεων, διαταράσσουν τον μηχανισμό της σπερματογένεσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα και παραγωγή σπέρματος, με πιθανή επίπτωση στην γονιμότητα. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη σύλληψη, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την πιθανότητα ύπαρξης κιρσοκήλης.

Σημεία και Συμπτώματα της Κιρσοκήλης

Σημεία και Συμπτώματα Κιρσοκήλης
ΔιάγνωσηΕάν υποπτεύεστε ότι πάσχετε απο κιρσοκήλη ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως πόνος, αίσθημα βάρους, δυσφορία στην περιοχή του οσχέου ή ανησυχίες για τη γονιμότητα, είναι σημαντικό να γίνει λεπτομερής αξιολόγηση και να τεθεί η σωστή διάγνωση. Μια εκτενής αξιολόγηση βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να καθορίσουν την παρουσία της κιρσοκήλης και να αξιολογήσουν τη σοβαρότητά της. Ιδού τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διαδικασία διάγνωσης και ιατρικής αξιολόγησης:

 1. Αξιολόγηση Ιατρικού Ιστορικού: Ο ιατρός σας θα ξεκινήσει την αξιολόγηση λαμβάνοντας ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για την κατανόηση των συμπτωμάτων σας, τη διάρκειά τους και οποιουσδήποτε πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε:

  • Τη φύση και την τοποθεσία οποιασδήποτε δυσφορίας ή πόνου στον όσχεο.

  • Πόσο καιρό έχετε αυτά τα συμπτώματα.

  • Οποιουσδήποτε παράγοντες που επιδεινώνουν ή ανακουφίζουν τα συμπτώματα, όπως η σωματική δραστηριότητα ή η στάση του σώματος.

  • Οποιοδήποτε ιστορικό ανησυχιών γονιμότητας ή δυσκολιών στη σύλληψη.

  • Προηγούμενες ιατρικές καταστάσεις ή επεμβάσεις που μπορεί να σχετίζονται με τα τρέχοντα συμπτώματά σας.

 2. Κλινική Εξέταση: Η κλινική εξέταση είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διάγνωσης της κιρσοκήλης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ιατρός σας θα:

  • Επισκοπήσει και ψηλαφησεί το όσχεο ενώ βρίσκεστε σε όρθια θέση, καθώς οι κιρσοκήλες είναι συχνά πιο εμφανείς σε αυτή τη θέση.

  • Ελέγξει για διόγκωση ή παρουσία κιρσών στην περιοχή του οσχέου.

  • Αξιολογήσει για τυχόν ατροφία των όρχεων (μείωση στο μέγεθος των όρχεων), που μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερου βαθμού κιρσοκήλη.

 3. Doppler οσχέου: Για να εκτιμηθεί η παρουσία και βαρύτητα της κιρσοκήλης, ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν υπερηχογραφικό έλεγχο (Doppler οσχεόυ). Αυτή η μη επεμβατική εξέταση, χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες του όσχεου και των αιμοφόρων αγγείων του. 

 4. Διαφορική Διάγνωση:

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που μιμούνται αυτά της κιρσοκήλης μπορεί να οφείλονται σε άλλες καταστάσεις, όπως η βουβωνοκήλη ή η επιδιδυμίτιδα. Ο θεράπων ιατρός σας θα εξετάσει προσεκτικά άλλες πιθανές διαγνώσεις και μπορεί να προτείνει επιπλέον εξετάσεις εάν είναι απαραίτητο για να αποκλείσει αυτές τις καταστάσεις.

 1. Σταδιοποίηση Κιρσοκήλης:

Η κιρσοκήλη σταδιοποιείται ανάλογα με τη βαρύτητα της. Η κλίμακα βαθμολόγησης κυμαίνεται συνήθως από I έως III, με το III να είναι η μεγαλύτερου βαθμού. Η βαθμολόγηση βασίζεται σε παράγοντες όπως το μέγεθος της κιρσοκήλης, η αισθηση κατα την ψηλάφηση και η παρουσία ατροφίας των όρχεων.

Διάγνωση και Ιατρική Αξιολόγηση της Κιρσοκήλης

Doppler οσχέου Κιρσοκήλης
Θεραπεία κιρσοκήλης

Θεραπευτικές Επιλογές Κιρσοκήλης

 


Η κιρσοκήλη είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη διόγκωση των φλεβών μέσα στο όσχεο. Αν και δεν απαιτούν πάντα θεραπεία, τα άτομα που βιώνουν δυσφορία, πόνο ή ανησυχίες γονιμότητας μπορεί να ωφεληθούν από μία εκ των θεραπευτικών επιλογών. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα, τα σημεία και τα συμπτώματα της κιρσοκήλης. Ακολουθούν οι κυριότερες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με το στάδιο της νόσου:

 1. Ενεργή Παρακολούθηση: Σε περιπτώσεις όπου η κιρσοκήλη είναι μικρή, ασυμπτωματική ή δεν προκαλεί σημαντική δυσφορία ή ζητήματα γονιμότητας, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να συστήσει μια προσέγγιση "παρακολούθησης και αναμονής". Αυτό σημαίνει τακτική παρακολούθηση της κιρσοκήλης μέσω της κλινικής εξέτασης και του υπερηχογραφήματος για να αξιολογηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Εάν η κατάσταση παραμένει σταθερή και δεν επιδεινώνεται, η θεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητη.

 2. Συντηρητική Διαχείριση: Για άτομα με ήπια συμπτώματα ή δυσφορία, οι συντηρητικές στρατηγικές διαχείρισης μπορούν να παρέχουν ανακούφιση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υποστήριξη Οσχέου: Η χρήση σπασουάρ είναι ένα ειδικό εσώρουχο που έχει μία θήκη που κρατά τους όρχεις ψηλά.

  • Τροποποιήσεις του Τρόπου Ζωής: Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας, άρση βάρους, ή έκθεσης σε υπερβολική υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

 3. Χειρουργική Θεραπεία: Όταν τα συμπτώματα της κιρσοκήλης είναι έντονα, ή έχει επηρεαστεί η γονιμότητα, μπορεί να συσταθεί χειρουργική αντιμετώπιση. Υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές προσεγγίσεις:

  • Ανοιχτή Χειρουργική Επέμβαση: Σε μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μια τομή στη βουβωνική χώρα για να προσπελάσει και να απολινώσει (δένει) τις διευρυμένες φλέβες, ανακατευθύνοντας τη ροή του αίματος μακριά από τον πάσχοντα όρχι. Αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία.

  • Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική: Η λαπαροσκοπική επέμβαση εκτελείται μέσο τριών οπών στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Με την μέθοδο αυτή εκτελείται απολίνωση της σπερματικής φλέβας μετά το έσω στόμιο του βουβωνικού πόρου. Η λαπαροσκοπική επέμβαση ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης κιρσοκήλης. Η επέμβαση εκτελείται με γενική αναισθησία και είναι απαραίτητη μια ημέρα νοσηλείας. Και εδώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος ενώ ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του την επόμενη ημέρα μετά το εξιτήριό του.
   Η μικροχειρουργική αποκατάσταση (χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου) θεωρείται η μέθοδος εκλογής από τη διεθνή ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση της κιρσοκήλης, με το μικρότερο ποσοστό υποτροπών-επιπλοκών.

   Η θεραπευτική επιλογή αντιμετώπισης της κιρσοκήλης είναι ιδιαίτερα προσωπική και εξαρτάται από παράγοντες όπως η βαθμός της κιρσοκήλης, η παρουσία συμπτωμάτων και η επίδραση στη γονιμότητα.

Μικροχειρουργική Αποκατάσταση Κιρσοκήλης (Με χρήση Μικροσκοπίου)


 
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με αυτήν την νόσο. Είτε έχετε διαγνωστεί με κιρσοκήλη είτε αναζητάτε τρόπους μείωσης του κινδύνου εμφάνισης, εδώ είναι μερικές πολύτιμες συμβουλές οσον αφορά τον τρόπο ζωής και μέτρα πρόληψης που μπορείτε να λάβετε υπόψη:
 

 • Σπασουάρ:

Το σπασουάρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας ή της ενόχλησης μειώνοντας την στάση αίματος εντός του φλεβικού δικτύου.

 • Σωματική Δραστηριότητα και Άρση βάρους:

Αποφύγετε την παρατεταμένη άρση βάρους και την έντονη σωματική δραστηριότητα που ενδέχεται να πυροδοτήσει συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, δυσφορία ή ενόχληση στην περιοχή του πάσχοντα όρχι. 

 • Έκθεση σε Υψηλές Θερμόκρασίες:

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής του οσχέου, ενδέχεται να επιδεινώσει πιθανώς τα συμπτώματα της κιρσοκήλης. Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια, τις σάουνες και την παρατεταμένη έκθεση σε πηγές θερμότητας. 

 • Υγιεινή Διατροφή:

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση κιρσοκήλης.

 • Διαχείριση Σωματικού Βάρους:

Η επίτευξη και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι σημαντική, καθώς η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσοκήλης. Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το βάρος σας.

 • Διαχείριση του Στρες:

Οι υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κιρσοκήλης. Πρακτικές διαχείρισης του στρες, , μπορεί να σας βοηθήσουν να το μειώσετε και να βελτιώσετε τη συνολική ευεξία σας.

 • Αποφυγή Σφικτών Ενδυμάτων:

Στενά παντελόνια και εσώρουχα που σφίγγουν το όσχεο μπορεί να εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κιρσοκήλης. Επιλέξτε ρούχα που είναι φαρδιά για καλύτερη αιμάτωση και περισσότερη άνεση.

 • Τακτική Σωματική Άσκηση:

Προσπαθείστε να αθλείστε τακτικά για την βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος.

 • Έγκαιρη Διάγνωση και Παρακολούθηση:

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε απο κιρσοκήλη ή εμφανίζεται κάποια σχετική συμπτωματολογία, αναζητήστε άμεση ιατρική εκτίμηση και διάγνωση. Η πρώιμη ανίχνευση επιτρέπει την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση και την πιθανή ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 • Αξιολόγηση της Γονιμότητας:

 • Ο έλεγχος με την διενέργεια ενός σπερμοδιαγράμματος συμβάλλει σημαντικά στην αξιολόγηση της γονιμότητας. Η έγκαιρη αξιολόγηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε θεμάτων γονιμότητας.

Πρόληψη

Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής και Πρόληψη της Κιρσοκήλης

bottom of page